вівторок, 6 серпня 2019 р.

Професійний вчитель – якісна освіта дітей. З атестації Первія О.М. 2019


Атестація вчителя чи не найвідповідальніша складова професійного зростання кожного педагога. За результатами атестації визначаються відповідність педпрацівника займаній посаді, рівень його кваліфікації, підтверджуються та присвоюються кваліфікаційні категорії і педагогічні звання. Значення атестації величезне. Вона підвищує статус педагогічної професії, стимулює діяльність педагога до поповнення свого досвіду, допомагає визначити кращих педагогічних працівників.
Атестаційна комісія КЗО «Межівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2» Межівської селищної ради» відмітила об’ємну самоосвітню результативну роботу в міжатестаційний період вчителя трудового навчання Первія Олега Миколайовича, ім’я якого та його вихованців відомо в Межівській ОТГ, районі та області.

Завдання трудового виховання і навчання відіграє головну роль у всій системі роботи з дітьми сучасної школи. Основне завдання цього важливого розділу роботи – вироблення і вдосконалення трудових навичок, виховання необхідних установок поведінки, особистісних якостей, які дадуть можливість дітям після закінчення навчання матеріально забезпечувати себе, жити в колективі, соціально адаптуватися в суспільстві. В умовах ринкової економіки з її жорсткими вимогами до загально трудових і професійних якостей працівника незаперечні переваги отримують ті, хто привчений працювати сумлінно, виконувати будь-яку роботу якісно і в строк, має для цього необхідні знання та навички.
Олег Миколайович Первій відданий своїй справі і дітям. Вчить із задоволенням, тому що любить усіх учнів і свою професію. Ми мало що знаємо про його історії з вчительського досвіду, та не знаємо, як у нього постійно виникає це бажання – навчити дітей тому, що любить сам. Але знаємо те, що він відноситься з повагою і розумінням до кожної дитини через просте переконання, що залякана дитина – це погано. Який він завжди радий, коли діти йому заперечують! На запитання відповідає щиро. Для нього головне, щоб учні аргументували свою позицію. А вони у відповідь діляться з вчителем тим, що дорого їм. Так поступово між ними виникає довіра. І як результат – майстерня ніколи не буває порожньою. Навіть на перервах чи після уроків. Туди завжди приходять учні доробити виріб або деталь, яку хтось не встиг або не встигли закінчити на уроці. А взагалі, майстерню можна назвати музеєм дитячої творчості. Вона вже тяжіє від виробів, виготовлених вихованцями – справжніми майстрами. Як приємно колишнім учням через роки навідатися сюди і побачити на виставці свій витвір мистецтва!
Все, що відбувається на уроці не через наказ, для Олега Миколайовича означає, що дитина має інтерес до його предмету. Під час розмови з вчителем, складається враження, що він і працює в школі заради самореалізації і позитивних емоцій, які виникають у спілкуванні з учнями. Розуміння того, як працювати з дітьми, прийшло до нього в результаті практики. Зараз вже він професійно майстерно вирішує просвітницьке завдання: викладати предмет так, щоб діти зрозуміли, як влаштований, і що являє собою світ навколо нас. Зазвичай на його уроках цікаво всім, бо має місце проблемність навчання, профорієнтаційна спрямованість викладу та зв’язок з життєвими ситуаціями. Методи, форми і засоби навчання Олега Миколайовича проектуються таким чином, щоб вони були адекватними тій меті, для досягнення якої вони будуть застосовані. Тому, більш здібні діти з випередженням засвоюють шкільну програму, а менш здібні не відстають від них завдяки тому, що вчитель викликає у них інтерес до навчання, вони прагнуть досягти успіху. Учні люблять працювати самостійно, вони не бояться складних робіт, заздалегідь знаючи, що вони їм під силу. Вчитель працює так, щоб кожен учень міг вловити суть ідеї, запам’ятати головне, яке складається з окремих деталей. Діти залучаються до практичних занять, які сприяють підходу до їх виконання творчо, із захопленням, ніхто не пустує на уроках, дисципліні в класі може позаздрити будь-який педагог.
Цікаво проводиться індивідуалізація темпу навчання, актуалізація почуття колективної відповідальності, формування учнями адекватної самооцінки. Все це сприяє більш міцному засвоєнню матеріалу. Тому Олегу Миколайовичу є ким і чим пишатися: в ІІІ турі (обласному) Всеукраїнської олімпіади з трудового навчання вибороли призові ІІІ місця Даценко Олександр (2018), Іванов Олег (2017), Пивовар Сергій (2016), Кубрак Олексій (2015, 2014), в обласному етапі конкурсу «Наш пошук і творчість тобі, Україно» переможцями стали Мусаєв Телман та Пивовар Сергій. Враховуючи такі досягнення вихованців, Первія О.М. в цьому навчальному році включили в склад комісії обласного етапу Всеукраїнської олімпіади з трудового навчання.
Завдання навчитися бути щасливим у своєму житті Олег Миколайович вирішує завдяки тому, що завжди прислухається до себе, щоб розібратися в тому, чого він хоче насправді, і як показати світу свій світ. Те, що він абсолютно не може жити без школи, Олег Миколайович зрозумів вже давно. Тут він навчився працювати, вживатися з людьми, володіти класом: викликати у вихованців інтерес, тримати паузу, розуміти реакцію. Тепер він точно знає – щоб бути справжнім майстром, не можна зупинятися. В нашій школі є така собі незаспокійливість – і йому це подобається.
Первій Олег Миколайович розуміє, що працює на своєму місці.


Немає коментарів:

Дописати коментар