неділю, 12 квітня 2020 р.

Засідання ПМК вчителів географії Межівської ОТГ

           10 грудня 2019 року в нашому закладі пройшло засідання предметно методичної комісії вчителів географії Межівської ОТГ, метою якого було забезпечення неперервної освіти вчителів предметів природничого спрямування.
            Вчитель географії Рубан Інна Миколаївна на належному рівні провела урок географії в 7 класі на тему «Води суходолу Південної Америки». Під час уроку вчителю вдалося дати уявлення учням про найбільші річкові системи Південної Америки, пояснити особливості будови річкової долини, живлення річок, водного режиму, вплив клімату і  рельєфу на формування та розподіл вод материка, ознайомити з озерами материка і  удосконалювати уміння та навички характеризувати найбільші річкові системи. Під час уроку вона розвивала картографічну грамотність учнів, формувала практичні уміння щодо знаходження, систематизації та презентації інформації про основні водні ресурси материка. Також розвивала інформаційну компетентність, образне, логічне мислення, пам'ять, увагу, вміння висловлювати думки, робити порівняння. Для проведення цього уроку  обрала роботу в  групах. На уроці були застосовані різноманітні інноваційні та традиційні методи, форми і прийоми навчання («Незакінчені речення», «Географічний диктант», «Географічне – лото», «Вправа «Так» - «Ні»), а також цікава робота по наповненню лепбука.
Під час презентації напрацювань з досвіду роботи «Розвиток пізнавальних творчих компетентностей учнів через впровадження інтерактивних форм навчання» Інна Миколаївна продемонструвала гостям власні форми і методи розвитку компетентностей у здобувачів освіти.
            Цікавим для гостей став майстер-клас «Вернісаж педагогічних ідей», під час якого вчителі у невимушених умовах виконували цікаві вправи, які пропонувала Інна Миколаївна: «Мозковий штурм», «Ялинка – очікувань»  з ялинковими іграшками, «Мій колір», «Долоньки», «СМС повідомлення», «Плутанина», «Географічний диктант», «Піраміда», «Мікрофон», робота з лепбуком. На закінчення заходу вона дала корисні поради педагогам для успішної роботи.
Вчитель вважає, що сучасне життя все наполегливіше вимагає застосування таких форм та методів навчання, які б сприяли активізації навчально – пізнавальної діяльності учнів, підвищували ефективність набуття нових знань, стимулювали б творчу активність, а також навички колективно злагоджених дій. З метою розвитку пізнавальних творчих компетентностей учнів через впровадження інтерактивних форм навчання, активізації навчально – пізнавальної діяльності школярів, підвищення ефективності навчальної праці, розвитку творчої активності виникла необхідність упровадження в освітній процес засобів інтерактивного навчання.
На думку нашого колективу для ефективного застосування інтерактивних технологій необхідно:
1.      Проводити підготовчу роботу з учнями: прочитати, продумати, виконати самостійні підготовчі завдання.
2.      Здійснювати відбір таких інтерактивних вправ, які б дали учням “ключ” до сприйняття теми.
3.      У процесі виконання інтерактивних вправ давати учням час подумати над завданнями, для того, щоб вони сприйняли його серйозно, а не механічно.
4.      Не переобтяжувати урок інтерактивними вправами (1-2 вправи).
5.      З метою зміцнення контролю над ходом навчальної діяльності за умов використання інтерактивних технологій навчання необхідно старанно спланувати і розробити заняття: розподілити час, ролі учасників, підготувати запитання і можливі відповіді, виробити критерії оцінки ефективності заняття.
6.      Спонукати учнів до засвоєння матеріалу шляхом добору найбільш цікавих для учнів ситуацій, проблем; важливо оголошувати очікувані результати спільної діяльності й критерії оцінки роботи учнів.
7.      Використовувати різноманітні методи для зосередження уваги школярів на конкретній проблемі, зокрема вправи – розминки, розподіл ролей у групах, чітке формулювання завдань та ін.
8.      Коригування неточних, неправильних відповідей та дій проводити лише у формі пропозицій, починаючи з позитивних зауважень.

Учасники засідання отримали гарні подарунки, виготовлені вчителем власноруч, зарядилися позитивом і побажали Інні Миколаївні творчих досягнень у такій нелегкій педагогічній діяльності та успішно пройти атестацію.








Немає коментарів:

Дописати коментар