понеділок, 6 грудня 2021 р.

АНАЛІЗ роботи шкільної предметно методичної циклової комісії вчителів початкових класів за 2020 – 2021 навчальний рік

 

Головна мета Нової Української школи – створити школу, у якій буде приємно навчатись і яка даватиме учням не тільки знання, як це відбувається зараз, а й вміння застосовувати їх у житті. НУШ – це школа, до якої приємно ходити учням. Тут прислухаються до їхньої думки, вчать критично мислити, не боятись висловлювати власну думку та бути відповідальними громадянами. Ключова зміна для учнів стосується підходів до навчання та змісту освіти, адже головне завдання НУШ – виховати інноватора та громадянина, який вміє ухвалювати відповідальні рішення та дотримується прав людини.

Відповідно до Державного стандарту початкової освіти, затвердженого постановою постанова КМУ від 21 лютого 2018 року № 87, вимоги до обов’язкових результатів навчання учнів  – 3-х класів 2020-2021 навчального року визначаються з урахуванням компетентнісного підходу до навчання, в основу якого покладено ключові компетентності.

Колектив вчителів початкових класів – творчий колектив, які спрямовують свою діяльність на вдосконалення та систематичне впровадження інноваційних форм навчально-виховної роботи з учнями. Результатом їх діяльності стають нові моделі. Учителі намагаються створити такі умови для розвитку особистості, за яких розкриваються унікальні здібності, властиві кожній дитині, виховується активний громадянин демократичного суспільства, будівник могутньої держави, патріот своєї Вітчизни – України.

Кожного класовода хвилює питання, як зробити навчання цікавим. Вони своє завдання як учителя бачать в тому, щоб розвинути інтелектуальні здібності своїх учнів, підтримати їхнє бажання вчитися, допомогти дітям досягти успіху. Кожен урок, проведений вчителями, – це цікава подорож з дітьми у світ науки, це і гра, і пізнання нового, і радість творчого пошуку. Це час зростання особистості учнів, їх розумового розвитку, творчого мислення, психологічного комфорту. Зміст праці вчителі збагачують за допомогою різноманітних інноваційних методів і прийомів. Їх уроки відзначаються логічною завершеністю, умотивованістю, оптимальністю вибору форм і методів роботи. Постійно спонукають учнів працювати в парах і групах, створюють умови для вільного висловлювання думки, міркування. Вчителі люблять своїх вихованців, допомагають їм усвідомити свою індивідуальність і неповторність, кожного дня під час уроків і в позакласній діяльності створюють для учнів ситуацію успіху.

Особливо багато уваги вчителі приділяють посиленню ролі самостійної практичної і розумової пізнавальної діяльності, розвитку навичок самоконтролю в процесі цілеспрямованого пошуку знань. Застосовують ігрові ситуації, головоломки, ребуси, логічні задачі, завдання на кмітливість, здогадку тощо.

Керуючись методичною проблемою школи, ШПЦК вчителів  початкових класів у 2020-2021 навчальному році  почало працювати над новою  проблемою: «Реалізація компетентісного підходу у змісті початкової школи крізь призму Концепції».

ШПЦК вчителів початкових класів складають 6 вчителів початкових класів. Усі вчителі   мають вищу освіту.

Черговій атестації підлягала вчитель 3-Б класу Овсяник Ольга Анатоліївна. Члени атестаційної комісії слідкували за роботою вчителя упродовж року, провели і проаналізували результати контрольних зрізів знань, відвідували уроки та виховні заходи. Педагог виступала на засіданнях ШПЦК та педагогічної ради з творчим звітом. За підсумками атестації вчителю Овсяник О. А. присвоїли другу кваліфікаційну категорію. Ольга Анатоліївна приймала участь у віртуальному селищному фестивалі творчих знахідок та у селищному віртуальному педагогічному фестивалі,  у вебінарах, курсах за концепцією НУШ.

За минулий навчальний рік проведено заплановані 4 засідання, на яких було обговорено  доповіді та вчителі ділилися власним досвідом (всі протоколи в наявності).

На останньому засіданні значну роль було відведено темі навчання з використанням дистанційних технологій. Вчителі і вихователі відмітили плюси і мінуси цієї форми навчання.

Свою діяльність вчителі початкових класів спрямовують на пошук наукових новинок, на створення творчої атмосфери, модернізацію форм, методів та засобів навчання та виховання дітей, а головне – на реалізацію принципу рівноправного діалогу між учителем та учнем.

В роботі ШПК значна увага приділялась удосконаленню форм і методів проведення уроків з використанням сучасних інформаційно – комунікативних технологій. Уроки з використанням ІКТ проводили всі члени нашої комісії з різних навчальних предметів.

Аналіз роботи ШПЦК вчителів початкових класів за минулий рік показав, що підвищився науково-теоретичний та методичний рівень викладання предметів, посилилась увага до виховної та розвивальної функції навчання, до пошуку його ефективних форм і методів.

Методичну майстерність вчителі початкових класів підвищували шляхом участі у роботі ШПЦК, науково – методичних та психолого – педагогічних семінарах, шляхом самоосвіти. У рамках одного із засідань ШПЦК було проведено круглий стіл «Формування ключових компетентностей здобувачів освіти» та провели засідання до семінару заступників директорів з навчально-виховної роботи Межівської СТГ «НУШ – простір освітніх можливостей». Вчителі ділилися досвідом роботи з цього питання. Кращі елементи методики, що застосовувалися кожним учителем фіксувалися всіма педагогами та бралися на замітку. 

Перевірка навичок читання, письма, обчислювальних та мовленнєвої діяльності, орфографічних та пунктуаційних умінь молодших школярів свідчить про поліпшення результативності навчання.

Також на засіданнях ШПЦК було розглянуто питання про стан ведення документації, проведено аналіз підсумкових контрольних робіт з метою виявлення прогалин у знаннях учнів та визначення рекомендацій щодо їх усунення.

Кожен вчитель брав участь у роботі ШПЦК: готували доповіді, реферати, давали відкриті уроки, виховні заходи, які обговорювали та аналізували на засіданнях.

Незважаючи на те, що діти та вчителі за період навчального року неодноразово були на дистанційному навчанні, педагоги всіх початкових класів змогли провести і відкриті уроки, і відкриті виховні заходи. І учні, і вчителі брали участь у різних предметних та інтерактивних конкурсах.

Працюючи за освітньою програмою НУШ, вчителі змогли провести і показати багато чого цікавого:

- відкритий урок «Нежива природа. Сонце» (Яковенко Н.О.)

- відкритий виховний захід «8 Березня – свято весни» (Яковенко Н.О., Горбунова Н.В.);

- свято «Моя родина – мій скарб» (Яковенко Н.О.);

- свято Букваря (Яковенко Н.О., Горбунова Н.В.);

- відкритий урок з ЯДС «Жива і нежива природа» (Горбунова Н.В.);

- відкритий урок з математики «Числа у межах 10» (Горбунова Н.В.);

- година доброти «Від матері доні добро передати» (Горбунова Н.В.);

- гра – квест «Хай чистою буде джерельна вода» (Горбунова Н.В.);

- проєкт «Збережемо красу природи (первоцвіти)» (Горбунова Н.В.);

- відкрита виховна година «Уклін тобі, Тарасе!» (Горбунова Н.В.);

- «Свято Осені» (Денисенко В.Л.);

- «Свято до 8 Березня»  (Денисенко В.Л.);

- свято – розвага «Ой, Масляна – Масленонько, зустрінемо тебе гарненько!»           (Денисенко В.Л.);

- рольова гра на уроці літературного читання «Н. Остапенко «Господиня Осінь»    (Денисенко В.Л.);

- відкритий урок – подорож з української мови «Країна Морфологія» (Денисенко В.Л.);

- відкритий урок – гра з математики «Клубочок математичних заморочок» (Денисенко В.Л.);

- відкритий урок з Я досліджую світ «Державні символи нашої країни»» (Скочко Л.В.);

- урок позакласного читання «Чарівний світ казки»(Скочко Л.В.);

- квест – гра «Дорожні знаки»(Скочко Л.В.);

- мистецька вітальня «Кружляє листопад» (Скочко Л.В.);

- краєзнавча розвідка «Пізнаємо рідний край» (Скочко Л.В.);

- виховна година до Дня рідної мови «Наша мова солов’їна» (Скочко Л.В.);

- літературна година «Поезія – це сила чарівна» (Скочко Л.В.);

- дослідницький міні – проєкт «Червона книга України» (Скочко Л. В.).

- відкритий урок з української мови «Іменники – назви істот та неістот»» (Овсяник О.А.);

- відкритий урок з української мови «Поняття про іменник як частину мови» (Овсяник О.А.);

- відкритий урок з літературного читання «Буває, що це березень морозом хвалиться. С.Черкасенко «Зима і весна» (Овсяник О.А.);

- відкритий урок з літературного читання «Не копай іншому ями, бо сам впадеш. П. Глазовий «Жолудь» (Овсяник О.А.);

- відкритий урок з математики «Множення круглого числа на одноцифрове» (Овсяник О.А.);

- імпровізація «Сімейне свято»» (Овсяник О.А.);

- конкурс малюнків «Зимова фантазія» (Овсяник О.А.);

- обмін думками «Культура поведінки за столом» (Овсяник О.А.);

Доклала багато зусиль до спільної роботи і вчитель 4 класу Скрипник Т.В., яка провела такі заходи: відкритий урок з математики «Читання та записування чотирицифрових чисел. Складання і розв’язування задач», виховний захід «Таланти моєї родини», години спілкування «Поговоримо про ціну хліба», «Як досягти успіху?».

Всі члени ШПЦК активно долучились до вивчення і обговорення нових документів МОН України, що стосуються реформи освіти:

          Концепція «Нова українська школа», затверджена Кабінетом Міністрів України від 14.12.2016 року №988;

          наказ МОН України від 13.07.2017 року №1021 «Про організаційні питання запровадження Концепції Нової української школи у ЗНЗ І ступеня»;

          проєкт Державного стандарту початкової загальної освіти № б/н від 26.07.2017р.

Обговорювались практичні проблеми та шляхи їх усунення: подолання типових помилок, недоліки в контролі за діяльністю учнів на уроках; опрацьовувались документи, що регулюють шкільне життя та ведення шкільної документації; розроблено заходи з підготовки і проведення різних заходів. Велика увага приділялася практичній роботі: проведенні уроків та виховних заходів, дискусії за круглим столом, проведенні методичних оперативок. Велися огляд та обговорення педагогічної літератури, вивчали передовий досвід з використанням проєктних технологій, з особливостями проведення інтегрованих уроків у початкових класах, опрацювали норми контролю та оцінювання навчальних досягнень учнів.

Члени ШПЦК вчителів початкових класів брали активну участь у підготовці та проведенні педагогічних рад школи, у територіальних семінарах та засіданнях ПМК, проводили заходи з підвищення фахової майстерності та самоосвіти. На засіданнях ШПЦК та методичних оперативках систематично ознайомлювалися з новинками психолого-педагогічної, методичної літератури, фаховими, загально – педагогічними періодичними виданнями. Значну допомогу в підборі літератури надавала бібліотекар школи Третяк М. В.

У своїй роботі вчителі впроваджують інноваційні технології, поєднують групові та індивідуальні форми роботи.

Аналіз роботи свідчить, що за минулий навчальний рік значно підвищився науково-теоретичний та методичний рівень викладання навчальних предметів, посилилась увага до виховної та розвивальної функції навчання, до пошуку ефективних форм і методів. Особливо це все потрібно було застосовувати під час навчання з використанням дистанційних технологій.

Педагоги вміло передають знання, формують уміння і навички, виховують своїх учнів добрими, самостійними, працьовитими дітьми.

Вчителі початкових класів постійно працюють над залученням молодших школярів до участі в різноманітних предметних та інтерактивних конкурсах. Починаючи з 1 класу діти  із задоволенням відвідують гуртки у школі та селищі. Прийняли участь у територіальному конкурсі «Собори наших душ» в номінації «Живопис» (3 – А клас), у Всеукраїнському конкурсі учнівської та студентської творчості «Змагаймося за нове життя», присвяченого Лесі Українки (2 клас).

Учні початкової ланки (НУШ) брали участь у Всеукраїнській онлайн-олімпіаді з української мови «Всеосвіта Осінь 2020» (10 учнів отримали диплом I ступеня, 4 учні диплом II ступеня, 2 учні диплом III ступеня), у VII Всеукраїнській  інтернет – олімпіаді «На Урок» з предмета «Я досліджую світ» (9 учнів отримали диплом I ступеня, 4 учні диплом II ступеня, 3 учні диплом III ступеня), у Всеукраїнському конкурсі «Зимові свята в традиціях нашого народу» (18 учнів отримали диплом I ступеня, 5 учнів диплом II ступеня, 1 учень диплом III ступеня). Учні початкових класів брали участь у грі зі світової літератури «Sunflower-2020», у природничому конкурсі «Геліантус» та з англійської мови «Грінвіч». Результати будуть оприлюднені на початку слідуючого навчального року.

Але поряд з позитивним у роботі ШПЦК вчителів початкових класів є ще деякі напрямки роботи, які потребують уваги. Слід зазначити, що потребує вдосконалення робота по розвитку мовленнєвих, творчих здібностей учнів. Більше слід працювати над формуванням комунікативної, соціальної компетентностей молодших школярів, удосконалити роботу по формуванню навичок усних обчислень. Особливої уваги потребує робота з обдарованими дітьми, з дітьми, які мають прогалини у знаннях.

Аналіз роботи педагогів, членів ШПЦК вчителів початкових класів дає підставу зробити висновок, що завдання, які випливають із науково-методичної проблеми циклу, в основному виконано.

Виходячи з аналізу підсумків освітнього процесу за минулий навчальний рік, ШПЦК в поточному навчальному році працюватиме над вирішенням таких проблем:

- вдосконалення форм і методів навчання, застосовуючи інформаційні, комунікативні та інтерактивні методики, особистісно-зорієнтовані системи навчання;

- індивідуалізація та диференціація навчання;

- чітке дотримання вимог до вчителя;

- зосередження роботи педагогів на інтенсивній мовній (усній і писемній) практиці учнів, на розкритті інтересів, нахилів та здібностей;

- активізація творчих здібностей учнів, залучення їх до участі в презентації своєї роботи, участі в різноманітних конкурсах, заходах;

- створення умов для професійного зростання, самоосвіти й творчої діяльності вчителів.

В цілому робота шкільної предметно методичної циклової комісії вчителів початкових класів велася на достатньому рівні.

Немає коментарів:

Дописати коментар