четвер, 21 квітня 2016 р.

Сценарій відеофільму «Майбутнє України – за обдарованими дітьми»

Відео «Зима в Межовій»
Ведуча: Дорошенко Даша (біля школи)
Зима – це пора, яка кожного року різна. Нинішня теж особлива, прекрасна, незважаючи на свою змінність: то снігопади, а то раптом задощить. Але незмінною залишається любов до рідної школи. Незмінно радісно спішать до неї за знаннями діти, а вчителі охоче віддають їм свої знання та навчають саморозвитку та життєтворчості.
Саме в ці дні в Межівській середній загальноосвітній школі № 2 проходить методична коуч – сесія навчання вчительської майстерності «Обдаровані діти – майбутнє України». Що ж стосується вчителів, які атестуються, то для них ця сесія розпочалася ще в жовтні і закінчиться вже в лютому.
(У фойє школи) З першого вересня у школі навчається 235 учнів, які сформовані у 11 класів. Навчає їх 26 досвідчених та кваліфікованих учителів.
Протягом останніх 10 років учні школи виборюють призові місця у Всеукраїнських олімпіадах з базових предметів на районному та обласному рівнях. Уже в цьому навчальному році 3 учні вибороли ІІІ місце в обласних олімпіадах з екології та біології – це Сергієнко Анна та Анастасія і Климов Іван. Щорічно маємо також переможців конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт в Малій академії наук. А  наставником в них є вчитель хімії ба біології Грицай Л.В. – випускниця нашої школи.
Щорічно вихованці та вчителі нашої школи є стипендіатами «Гордість і надія Межівщини».
Призові місця виборюють учні в обласному змаганні з танцювальної аеробіки та в спортивних спартакіадах. Це Тамара Олексіївна прищеплює учням школи прагнення до здорового способу життя.
А вихованців хорового колективу на чолі з вчителем мистецтва Первій Л.А. знають за межами Межівщини. Вихованці вокального гуртка радують односельців своїм співом.
Три роки поспіль наші талановиті учні є переможцями творчого конкурсу «Собори наших душ». Роботи учениць Носової Катерини та Грицай Анни занесені до обласної збірки.
Кожного року школу закінчують учні-медалісти, які успішно підтверджують свої знання під час здачі зовнішнього незалежного оцінювання. Щорічно більше 50% учнів вступають до вищих навчальних закладів і з них половина навчаються на бюджеті.
Всі ці досягнення підтверджують те, що в нашій школі навчаються талановиті діти яких навчають творчо працюючі вчителі, які самовіддано віддають свої знання і вміння вихованцям.
Ведуча: Скажіть з чого все почалось?
(О.М. Плахотнік  на камеру у методичному кабінеті)
Проблема організації роботи з обдарованими дітьми в нашій школі постала тоді, коли, в ході існуючих умов та розширенні інноваційного простору для навчання за інтересами, значна частина учнів стала активно виявляти свою неповторність та прагнення до самостійного саморозвитку та самовдосконалення. З року в рік росло число переможців олімпіад та конкурсів на рівні району, а потім вже й області. Ми зрозуміли, що настав час дати їм можливість творити своє життя, знайти себе.
(слова за кадром під час показу відео на уроках)
Побудувати та впровадити в життя шкільну програму «Обдаровані діти – майбутнє України» виявилось не такою вже й легкою справою, оскільки обдаровані учні  вимагають до себе не просто особливої уваги, не через власні примхи, а завдяки своїм особливостям. І не секрет, що обдарована дитина – це не завжди ідеал. В обдарованих теж можна знайти  цілий комплекс недоліків, про які також варто пам’ятати і батькам, і вихователям.
Ще з 2000 року наш колектив обрав для дослідження художньо-естетичний напрям.
З 2004 року ми працювали за експериментальною програмою школи життєтворчості на обласному рівні, яку успішно захистили на засіданні вченої ради у 2015 році.
З 2010 по 2014 рік наша школа апробовувала програму Всеукраїнського експерименту по впровадженню інтегрованих курсів «Мистецтво» та «Художня культура».
Сьомий рік учні старшої школи навчаються за профелем української філології.
А з 2011 року наша школа є опорним закладом районної спільноти по роботі з обдарованими дітьми.
Виходячи з наших досліджень, ми відмітили, і спільні особливості обдарованих дітей, наприклад, вони, як правило, оперують багатим словниковим запасом, часто виявляють лідерство у спілкуванні із однолітками.
Обдаровані діти відрізняються від своїх однокласників  різносторонністю інтересів. Їх цікавить практично все. Це робить їх надзвичайно допитливими.
На уроках та позакласних заходах вони  виділяються своїм володінням великим обсягом інформації, компетентністю. Вражає і їх високий рівень стійкого запам’ятовування та вміння лаконічно, чітко, ясно і точно передати відому їм інформацію. Тому вчителям потрібно виробити особливі підходи до їх соціалізації.
Для цього вони постійно зосереджуються на опрацюванні та втіленні в практику нових напрямків, форм та методів роботи з обдарованими учнями.
Ми переконані, що саме наша система роботи з обдарованими дітьми дійсно позитивно впливає на зростання успіхів і досягнень наших вихованців. Важливо тільки розуміти, що хоча «Вчитися дітям важко, а навчати їх ще важче, ми не можемо зупинятися, бо коли учням віддаєш усе найкраще, то й сам сягнеш нової висоти…».  
Ведуча: Зараз я відкрию вам секрет: нас запросили в гості до Творчих майстерень. Давайте зайдемо. (засідання літературного гуртка у бібліотеці)
Писаненко Андрій: «О, сколько нам открытий чудных »
Ведуча: (Інтерв’ю) Які предмети дають тобі не тільки знання, а й навчають жити?
Климов Ваня: Люблю зарубіжну літературу. В ній – золоті розсипи мудрості всього світу.
Однажды мне мудрец науку задал -
По жизни каждому дана своя дорога,
Судьбой отмерена на радужных весах.
Рожденный ползать по земле убого
Не воспарит как птица в небесах.
В судьбе бывают сложные уроки
Приходится, и плакать и стонать.
Возможности у искушения широки,
И трудно в жизни истину познать…
Однажды мне мудрец науку задал
Я повторять ее не уставал -
Не тот велик, кто никогда не падал,
А тот велик, кто падал, но вставал!
А ще – люблю математику, англійську мову, екологію, фізику, історію. Загалом, хочу знати все і побільше.
(заняття гуртка у майстерні, фрагмент у музичному, заняття гуртка у образотворчому)
Ведуча: Ваші вихованці працюють так захоплено!
Інна Рубан: Так їм подобається виготовляти красиві речі. Готуючись до уроків, Я завжди задаю собі питання: Як зробити його цікавим і захоплюючим, як перетворити його на годину естетичної насолоди, навчивши дітей створювати власну красу своїми руками, водночас, звершуючи хвилюючу мандрівку з учнями в минуле, в ті часи, коли зародилося українське народне мистецтво. Паралельно поповнюємо та використовуємо знання з географії, історії України, пісенної та літературної творчості. Люблю тих, кого навчаю і те, чому навчаю. Це додає мені наснаги щоуроку розширяти прагнення учнів до нових знань і вмінь.
Ведуча: (у методичному кабінеті) Зараз ми спробуємо поговорити з обдарованими учнями та їх вчителями на  спільному методичному зібранні  «Ми вже багато чого вміємо і будемо вчитися, щоб знати більше».
Запитання: Що тебе більше хвилює успіхи чи невдачі?-
Черенович Саша: Важко сказати відразу. Це залежить від того, який поштовх дасть мені та чи інша подія. Якщо це успіх, я аналізую, чи міг результат бути ще кращим, чи повністю я застосувала свої знання та вміння, можливо, можна було виступити ще краще. В разі програшу намагаюся визначитися з своїми помилками, чому я і в чому помилилася. Але відчаю немає. Тому що він – поганий порадник, якщо продовжувати справу далі. Відчуття радості від отримання бажаного теж швидко і безслідно зникає. Будь це математика, іноземна мова чи фізкультура, немає різниці. В житті потрібно мати багато знань.
Ведуча: Запитання: Чи маєш ти чітку характеристику власного Я?
Коваленко Влад: Давати характеристику собі складніше ніж комусь.
Ведуча: Тоді скажи, Ти унікальна особистість?
Влад: Не настільки, як хотілося б, але щось є. Скоріше, жага перемоги. Вболіваю не тільки за себе. Мені не байдуже, як грають мої товариші по команді. І коли мене запрошують грати в дорослих командах, мені приємно. І я стараюся із усіх сил, щоб зробити свій вклад у перемогу. Моя найсильніша риса - це рішучість. Але часто вона пов’язана з ризиком.
Ведуча: (до Софійки Гриценко) Чи згодна ти з тим, що кожна людина – зірка?
Ведуча: (до Райкової Анастасії) Що навело тебе на думку, що ти володієш тим потенціалом, з допомогою якого ти маєш те,чого не мають інші?
Ведуча: Чи готовий ти співпрацювати з учителем, якщо відчуваєш спільність ідей та мотивів до вивчення предметів?
Ткаченко Едік: Я готовий співпрацювати з будь ким із учителів. Взаємовідносини вчителя та учня залежать від того, яку мотивацію до навчання має учень. Важлива щирість у відносинах. Якщо навчатися, щоб тільки вражати когось своїми відповідями, або тільки щоб отримати гарну оцінку вчителя будь яким шляхом, то це негарно.  А взагалі, мені здається, що оцінки в школі треба відмінити. Залишити тільки за семестр. Дивіться, їх скільки в щоденнику, хіба можна і чи треба пам’ятати за що  отримав?
Ведуча: Костя Овсяник – наш спортсмен. Скажи, Костю, Чи зустрічав ти неординарних  людей? Кажуть, що це якраз про обдарованих. Якщо так, то чи заздриш ти їм?
Ведуча: (до Віти Бондаренко) Чи погоджуєшся ти, що жити творчим життям – значить бути в постійному пошуку, постійно прагнути пізнання?

Ведуча: (до сестер Сергієнко Анни та Анастасії) Чи спостерігаєте ви, що при виконанні науково-дослідної роботи ти не тільки висвітлюєш тему, а й поповнюєш свої знання, відкриваєш в собі нові особливості?
Ведуча: (до Таран Г.М.) Говорять, що останнім часом діти більше цікавляться гуманітарними предметами. Але Ваші учні мають класні результати на олімпіадах та перемагають у Всеукраїнських конкурсах. У Вас є якийсь секретний підхід?
Таран Г.М. Знаєте, життя чудове двома речами: Вчити математику і навчати математиці. В роботі дотримуюсь такого правила: Кожна дитина повинна усвідомити власну причетність до того, що відбувається на уроці. Лише за такої умови інформація уроку стане особистим її надбанням і наповниться для  вихованця  змістом і цінністю, а математика буде цікавою і захоплюючою наукою. Ось тільки за такої умови, виконавши найскладніше завдання вище шкільної програми   в старших класах,  учень  зможе  сказати  з гордістю : «Я це зробив!». Намагаюся   навчити  своїх учнів  так, щоб вони бачили перед собою мету, до здійснення якої  йшли через пошуки та відкривали для себе знання.  Іноді ця робота стає одноманітною, але варто їм дати  невеличкий поштовх, і вони знову напружено продовжують працювати, відчуваючи при цьому творче задоволення і радість.
Ведуча: Мабуть на Ваших уроках інформатики дітям найцікавіше?
Яковенко Н.О. В умовах швидкого розвитку інформаційних комунікативних технологій діти теж стрімко прагнуть наблизитись до нового, інформаційного етапу свого  розвитку. Їм хочеться швидше набути вмінь працювати із засобами ІКТ та використовувати їх у повсякденній діяльності. Головне – це зацікавити учнів, дати їм можливість самостійно творити. Це завжди приводить до захоплення предметом, а в подальшому – до глибоких і свідомих знань. Діти полюбляють змагатися на уроці. А на олімпіадах займають призові місця, я дуже пишаюся своїми вихованцями. За допомогою ПК всіма можливими способами активізую зорову, слухову та рухову види пам’яті. Паралельно навчаю культурі спілкування під час роботи на уроках та в соціальних мережах.
Ведуча: Хімія  та біологія, на Вашу думку, це дуже складні предмети?  
Грицай Л.В. Так, ці предмети настільки серйозні, та важливі,що не варто упускати жодної можливості зробити їх цікавими.
Важливо навчити дитину правильно логічно мислити, коли вона повинна враховувати взаємозв’язки між даними і шуканими величинами, має дати оцінку окремим компонентам завдання, поданого у нестандартній формі. Завдання з логічним навантаженням розвивають гнучкість мислення школярів. За допомогою змодельованих хімічних та біологічних закономірностей і відносин виконуємо практичні вправи та проводимо досліди. Серед обдарованих дітей в школі маю своїх однодумців. З ними займаємося науково – дослідною роботою, вони не один рік – члени МАН. Маємо перемоги не тільки в районі, а й в області.
Ведуча: Як Ви вважаєте, в чому Ваш особистий професіоналізм?  
Шачаніна В.М. Моє завдання як учителя – допомогти вихованцю стати активним учасником навчального процесу, розвинути бажання поширити й поглибити знання, які вміло і творчо може застосувати на практиці. З досвіду роботи знаю,що та дитина, яка навчилася думати, завжди зуміє зробити правильний вибір знань та прийомів роботи для успішного виконання завдання чи вирішення проблеми. Ще важливо,  що критично мислячий учень , маючи навіть зовсім невеликий, але досвід, обов’язково прагнутиме формувати свою думку і відстоювати її.
Ведуча: (до Ковалевської О.Л.) Від чого залежить результат вашої творчої діяльності в співпраці з учнями?
Співає Птиця Анастасія англійською мовою на фоні прізвищ обдарованих дітей.
Ведуча: Не існує методики нової чи старої. Є «авторська» методика конкретного вчителя. Така методика є і в наших учителів, над удосконаленням якої вони постійно працюють, зміцнюють своє вміння успішно озброювати учнів знаннями, намагаються активізувати їхню думку, вчать мислити, виховують любов і потяг до знань,  до постійного самовдосконалення.

Ось ми й повернулися туди, де розпочалася наша зустріч. Побажаємо всім вчителям та учням миру, Наснаги, любові, щоб збулася мрія кожного із них.

Немає коментарів:

Дописати коментар