неділю, 22 березня 2020 р.

Довідка "Про організацію роботи з охорони праці та безпеки життєдіяльності у 2019-2020 навчальному році"


Мета: одержання об’єктивної інформації про організацію роботи класоводів, класних керівників, вчителів-предметників з охорони праці та безпеки життєдіяльності учнів
Способи збору інформації:
  1. Перевірка журналів інструктажів.
  2. Перевірка класних журналів.
Термін проведення: вересень 2019 року.
Розглянуті питання:
  1. Проведення з учнями вступного інструктажу, реєстрація його в журналі вступного інструктажу та на окремій сторінці класного журналу.
  2. Проведення вчителями-предметниками інструктажів з учнями з охорони праці та безпеки життєдіяльності на уроках фізики, хімії, біології, трудового навчання, фізичної культури, інформатики.
  3. Облік проведених класними керівниками, класоводами бесід, інструктажів з учнями і відповідність відведених сторінок у класному журналі.
  4. Оформлення в кабінетах фізики, хімії, біології, трудового навчання, інформатики, спортивному залі та майстерні куточків з охорони праці учнів.
 ДОВІДКА
На виконання державної політики в галузі охорони праці, Положення про охорону праці, Закону України «Про охорону праці», з метою дотримання вимог щодо організації безпечних умов для освітнього процесу у закладі станом на 18 вересня 2019 року здійснено моніторинг наявної в установі системи відповідних заходів та засобів, спрямованих на створення безпечних умов навчання, праці, відпочинку, збереження життя і здоров’я учасників освітнього процесу. З цією мето  по школі видано наказ від 30.09.2019 року № 156 «Про організацію роботи з охорони праці та безпеки життєдіяльності у 2019-2020 навчальному році».
У відповідності до перспективного плану внутрішньошкільного контролю, плану роботи школи, з метою одержання об’єктивної інформації про стан організації роботи з охорони праці і безпеки життєдіяльності протягом вересня 2019 року адміністрацією школи проводилась перевірка питання організації охорони праці в школі (журналів інструктажів та бесід, класних журналів, куточків з охорони праці та безпеки життєдіяльності).
З метою забезпечення освітнього процесу в закладі є необхідні нормативно-правові акти з охорони праці:
1. Програма (текст) вступного інструктажу з охорони праці та тексти інструктажів на робочих місцях;
2. Положення про систему управління охороною праці.

Є в наявності і своєчасно оформляються журнали:
- Журнал реєстрації інструкцій з охорони праці;
- Журнал обліку видачі інструкцій з охорони праці;
- Журнали реєстрації вступного інструктажу;
- Журнали реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці;
- Журнал реєстрації осіб, що потерпіли від нещасних випадків;
- Журнали інструктажів з учнями під час освітнього процесу у кабінетах фізики, біології та хімії, інформатики, майстерні та спортивному залі. Вчителі фізики, хімії, трудового навчання, інформатики та фізичної культури інструктаж з техніки безпеки проводять перед початком кожного практичного заняття (лабораторними і практичними роботами) і реєструють на сторінці предмету в класному журналі в розділі про запис змісту уроку;
- Журнал оперативного адміністративно-громадського контролю;
- Технічний журнал з експлуатації будівлі (споруди).
Вся проведена робота в школі по охороні праці та БЖД включає декілька основних напрямків, а саме:
-                     забезпечення здорових і безпечних умов освітнього процесу; 
-                      навчання учнів та працівників з питань охорони життя та здоров’я, пожежної і радіаційної безпеки, безпеки дорожнього руху, попередження побутового травматизму та травматизму під час освітнього процесу; 
-                      робота з учнями в позаурочний час; 
-                     організація спільної роботи з представниками різних позашкільних організацій; 
-                     інформаційно-агітаційна діяльність та просвітницька робота; 
-                     робота з батьківською громадськістю. 

У річному плані роботи на 2019-2020 навчальний рік спланований окремий розділ «Охорона життя та здоров’я всіх учасників освітнього процесу», в який включено підрозділи:
- План заходів з охорони праці та безпеки життєдіяльності;
- Робота школи з охорони праці і безпеки життєдіяльності;
- Заходи з охорони здоров’я та життя дітей;
- План роботи ДЮП;
- План роботи загону ЮІР;
- Покращення умов охорони праці працівників школи;
- Попередження дорожньо – транспортних пригод;
- Заходи з Цивільного захисту;
- Забезпечення заходів щодо збереження життя і здоров’я учнів та педагогів з охорони праці.
- План заходів профілактики побутового травматизму серед педагогічного та учнівського колективів.
- План заходів щодо забезпечення пожежної безпеки навчального закладу на 2019/2020 навчальний рік.
- План  організаційно-технічних заходів щодо поліпшення умов й охорони праці, здоров’я працівників і учнів.
- План заходів щодо запобігання травматизму під час освітнього процесу.
- Соціальний захист працівників.

Наказом по школі від 30.09.2019 року № 170 поновлено і затверджено:
1) Інструкції з охорони праці:
- для педагогічних працівників та допоміжного педагогічного персоналу;
- для учителя, вихователя;
- для учителів обслуговуючої праці, трудового навчання, інформатики, фізики, біології, хімії , фізичної культури;
- пiд час роботи в кабiнетах інформатики та iнформацiйно – комунiкацiйних технологiй навчання;
- під час проведення екскурсій;
- для працівників їдальні, сестри медичної, бібліотекаря, комірника, прибиральника службових приміщень, двірника, сторожа, оператора газової котельні;
- щодо дій персоналу у разі виникнення НС.
2) Інструкції з безпеки життєдіяльності учнів під час освітнього процесу:
- з техніки безпеки у кабінетах фізики, інформатики, трудового навчання, географії, біології, хімії;
- з безпеки під час проведення навчальних занять у спортивному залі та на спортивних майданчиках;
- з охорони праці під час проведення спортивно-масових заходів.
3) Інструкції з пожежної безпеки:
- первинний інструктаж з протипожежної безпеки;
- для працівників школи;
- у класних кімнатах, кабінетах, майстерні, спортивному залі;
-  у шкільній майстерні;
- у кабiнетах інформатики та iнформацiйно-комунiкацiйних технологій;
- для працівників шкільної їдальні;
- для сторожів;
- для працівників котельні.

Наказом по школі від 30.09.2019 року № 168 поновлено і затверджено інструкції з безпеки життєдіяльності учнів.

Відповідно до вимог Державних нормативних актів по охороні праці на початку навчального року:
- директором школи Іванисенко В.Г. проведений вступний інструктаж з питань охорони праці та безпеки життєдіяльності з усіма працівниками школи із записом у журналі реєстрації вступного інструктажу;
-                     заступником директора з НВР Плахотнік О.М. проведений первинний інструктаж з охорони праці безпосередньо на робочому місці з педагогічними працівниками, а завідуючою господарством школи Башою Є.В. проведений первинний інструктаж з охорони праці безпосередньо на робочому місці з обслуговуючим персоналом із записом у спеціальному журналі реєстрації інструктажів.
-                     класоводами та класними керівниками проведені вступні інструктажі з учнями із записом у спеціальному журналі вступного інструктажу та в класному журналі на окремій сторінці.
-                     вчителем трудового навчання проведені вступні інструктажі з учнями 5-9 класів із записом у класному журналі на окремій сторінці.
-                     вчителями фізики Десятниченко М.С., хімії та біології Зіненко А.О., фізичної культури Нагорною Т.О., Скрипник Т.В., Горбуновою Н.В., Скочко Л.В., Денисенко В.Л., Овсяник О.А., трудового навчання Первієм О.М., трудового навчання і образотворчого мистецтва Рубан І.М., вчителями інформатики Лошонковим М.О. та Скорик В.М. перед початком навчання  в кожному кабінеті проведений первинний інструктаж з учнями по охороні праці і техніці безпеки та первинні інструктажі перед виконанням кожного навчального завдання, пов’язаного з використанням різних механізмів, інструментів, матеріалів із реєстрацією в спеціальних журналах, які зберігаються у кабінетах.

З метою профілактичної роботи по попередженню травматизму у коридорах школи оформлені інформаційні куточки з Правил пожежної безпеки, Правил дорожнього руху, ЦЗ. В усіх класних кімнатах оформлені відповідні куточки здоров’я і безпеки життєдіяльності, в яких постійно змінюється інформація для учнів у відповідності до тематики проведених бесід та інструктажів.

У кабінетах підвищеної небезпеки: фізики, хімії та біології, інформатики, майстерні, спортивному залі оформлені куточки з охорони праці під час занять у кабінетах.
Усі інструкції для даних кабінетів розглянуті протокольно комісією з охорони праці, поновлені та затверджені відповідними наказами по школі (№ 168, № 170 від 30.09.2019 року), проте ще не видані вчителям-предметникам і не зареєстровані у спеціальному журналі видачі інструкцій.

Значна увага в школі приділяється формуванню здорового способу життя учнів, навичок безпечної поведінки та особистої безпеки. Щотижня класоводи та класні керівники проводять бесіди, інструктажі по попередженню нещасних випадків і дитячого травматизму, бесіди з правил протипожежної безпеки, правил дорожнього руху, правил безпеки з вибухонебезпечними предметами, правил безпеки при користуванні газом, правил безпеки на воді, правил безпечного користування електроприладами і при поводженні з джерелами електроструму та з пропаганди здорового способу життя. У класних журналах відведені сторінки, на яких реєструються проведені інструктажі та бесіди.

Виходячи з вище сказаного, рекомендуємо:
1.                  Дирекції школи в обов’язковому порядку проводити навчання вчителів, класоводів та класних керівників з охорони праці, розробити і видати рекомендації з переліку тем бесід та інструктажів.
2.                  Всім класоводам та класним керівникам:
-  проводити бесіди  відповідно до сезонних змін;
-  при необхідності проводити позаплановий інструктаж з учнями по профілактиці захворювань та травматизму (в залежності від випадків захворюваності та травмування дітей);
-  запланувати в планах виховної роботи бесіди по формуванню  в учнів здорового способу життя і навичок безпечної поведінки в школі, вдома, на вулиці, на воді, у вечірній час;
-  відповідно до вікових особливостей учнів класу урізноманітнювати форми роботи по безпеці життєдіяльності (зустрічі, диспути, круглі столи, тренінги, практичні заняття);
-  при заповненні сторінок класного журналу правильно вписувати тематику бесід та інструктажів у відповідний розділ;
-  про випадки травмування учнів під час уроків, перерв чи вдома негайно інформувати директора школи.
3. Класоводам, класним керівникам, вчителям предметів «Основи здоров’я», «Фізична культура», «Хімія», «Фізика», «Біологія», «Трудове навчання», «Інформатика» посилити роз’яснювальну та профілактичну роботу з учнями по забезпеченню безпеки життєдіяльності та профілактики виробничого і невиробничого травматизму.
5. Всім учасникам освітнього процесу до 05.10.2019 року привести у відповідність всю документацію по охороні праці та БЖД, забезпечувати стовідсоткове виконання державної політики у галузі охорони праці.
6. Адміністрації школи підвищити ефективність управління безпекою життєдіяльності в навчально-виховному процесі.

Немає коментарів:

Дописати коментар