середу, 20 серпня 2014 р.

ПРОФІЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ФІЛОЛОГІЇ В ШКОЛІ. Презентація на районній підсумковій конференції в МАЛІ (червень 2014 року)



Мова є одним із найважливіших засобів профілізації старшокласників, оскільки вона є основою світогляду кожної особистості. Усі ланки середньої загальноосвітньої школи мають своїм завданням навчати і виховувати учнів. Старша ланка характеризується тим, що підсумовує та узагальнює весь навчально-виховний процес загальноосвітньої школи, формує цілісний світогляд і перспективи на майбутнє. Випускаючи старшокласників у життя, вона відповідає на духовні, соціальні, культурні, господарські запити суспільства, нації, держави, підготовку вихованців їх до життя і вселяє надію на краще майбутнє, яке випускники повинні створювати власними силами.
Слайд № 1 Межівська середня загальноосвітня школа І-ІІІ ст. № 2 працює і реалізує науково-методичний проект «Креативна освіта для розвитку інноваційної особистості в умовах школи життєтворчості».
Слайд № 2 Специфікою діяльності нашого навчального закладу є профільне навчання у старшій школі – філологічний напрям, профіль української філології. Профільне навчання має свої переваги:

-                     обізнаність з філологічною галуззю;

-           поглиблене вивчення навчальних предметів української мови, української літератури, світової літератури.
Слайд № 3 Профільними дисциплінами у старшій школі є українська мова та література, світова література, допрофільне навчання у 8-9 класах включає в себе факультативи українознавство (5-6 кл.), практикум з правопису української мови (8-9 кл.). Творчо – розвивальні підструктури профільного навчання у закладі представлені роботою гуртка «Мовознавці», співпрацею школи з МАН та шкільним науковим товариством «Еврика».
Слайд № 4 Пріоритетні напрямки роботи профільного навчання  це, безумовно, формування основних компетентностей, які дозволяють, враховуючи індивідуальні особливості, орієнтуватися на майбутню професійну діяльність. Змістом роботи є поглиблення знань з рідної мови, підвищення грамотності учнів, розвиток творчих здібностей, розширення лінгвістико-літературного кругозору.
Слайд № 5 Метою філологічного профілю є досконале володіння українською мовою та літературою в усіх сферах суспільного життя, розвиток інтелектуально-креативних здібностей, виховання потреби безперервно вдосконалювати власне мовлення тощо».
Слайд № 6  Форми роботи
Слайд № 7 Програми з української мови, української літератури, світової літератури для профільного навчання учнів 10-11 класів (філологічний напрям, профіль – українська філологія) затверджені наказом  Міністерства освіти і науки України від 28.10.2010 № 1021,  розроблені з урахуванням положень Закону України “Про загальну середню освіту”, Державного стандарту базової та повної загальної середньої освіти, Концепції профільного навчання в старшій школі,  Типового навчального плану загальноосвітніх навчальних закладів (філологічний напрям), програми "Українська мова. 5–11 класи", Загальноєвропейських рекомендацій з мовної освіти.
Програма факультативного курсу «Практикум з правопису української мови» для 8-9 класів рекомендована листом Міністерства освіти і науки України від 05.07.2006 № 1/11- 3715.
Програма факультативного курсу «Українознавство» для 5-6 класів затверджена Вченою радою Науково-дослідного інституту українознавства МОН України (протокол № 6 від 19.05.2008).
Слайд № 8 Реалізація завдань програми профільного навчання.
Слайд № 9 Вчителями української мови та літератури розроблений проект «Вінок Кобзаревої слави», присвячений 200-річчю від дня народження Т.Г.Шевченка. Цей проект включає в себе різноманітні заходи…(на  слайдах).
Слайд № 14 Очікувані результати.
-                     Отримання цілісної системи знань для подальшої професійної самореалізації
-                     Поглиблення художнього сприйняття учнями літературних творів.
-                     Розвиток творчих та художньо-естетичних здібностей.

ПРЕЗЕНТАЦІЯ до виступу та БЮЛЕТЕНЬ ШПЦК розміщені на сторінці ШПК суспільно-гуманітарного циклу на сайті школи
http://mezhovash2.klasna.com/uk/site/shpk-suspilno-gumanitarno.html

Немає коментарів:

Дописати коментар