середу, 29 листопада 2017 р.

РАЙОННА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ

Психолого-педагогічний аспект з елементами тренінгу
«Успішний педагог»
 26 жовтня 2017 року
Мета: Розкриття внутрішнього творчого потенціалу вчителя.
Завдання:
- консолідація групи, формування в ній емоційно позитивної атмосфери;
- визначення професійної спрямованості особистості вчителя;
- відпрацювання засобів і способів ефективного індивідуального стилю професійної діяльності;
- активізація і зміцнення довіри вчителя до самого себе, до власних бажань і потреб, розвиток його індивідуальності, розширення самосвідомості, пошук ефективного індивідуального стилю педагогічної діяльності;
- визначення стилю поведінки, вивчення особистісної схильності до конфліктного поводження;
- конструктивне рішення конфліктних ситуацій;
- підвищення рівня самооцінки вчителя;
- формування у вчителів емоційно – позитивного ставлення до дітей;
- активізація у вчителів дитячих спогадів, розвиток емоційного сприйняття;
- розвиток у вчителів здатності до педагогічної рефлексії, аналізу і оцінки наслідків власних виховних впливів;
- організація обміну досвідом між вчителями на предмет спілкування з важкими учнями;
- розвиток засобів ефективного спілкування вчителя з колегами по роботі (іншими вчителями у школі);
- розвиток у вчителя техніки живого і образного спілкування з учнями, пластичності, емоційності та артистизму;
- допомогти людині увійти в дисоційований стан, щоб побачити і усвідомити свої проблеми як би з боку, підвищить впевненість у собі;
- вивчення стилю і структури міжособистісних відносин та їх особливостей, а також дослідження уявлень про себе, своє ідеальне "Я", ставлення до самого себе.
Секція 5
Координатор: Плахотнік Ольга Миколаївна,
заступник директора з навчально-виховної роботи
РКЗО «Межівська СЗШ І-ІІІ ступенів № 2»
Практичний психолог: Рєзнік Аліна Віталіївна
Тьютор: Іванисенко Лариса Іванівна,
 методист відділу освіти
Учасники практичного заняття
№ з/п
П.І.П
Заклад
Посада
1
Михайлюк Світлана
 Іванівна
Веселівська СЗШ І-ІІІ ступенів
Вчитель
2
Фалій Ксенія
Олександрівна
Демуринська СЗШ І-ІІ ступенів
Вчитель початкових класів
3
Брижак Тетяна
Василівна
Зорянська СЗШ І-ІІІ ступенів
Заступник директора з ВР
4
Олійник Лідія
Миколаївна
Іванівська СЗШ І-ІІІ ступенів
Вчитель початкових класів
5
Бондик Світлана
 Анатоліївна
Межівська СЗШ І-ІІІ ступенів №1
Практичний психолог
6
Яценко Людмила
 Василівна
Новогригорівська СЗШ І-ІІІ ступенів
Вчитель географії
7
Недовіденко Тетяна
Петрівна
Новопідгороднянська СЗШ І-ІІІ ступенів
Керівник ШПЦК
8
Первій Валентина Володимирівна
Райпільська СЗШ  І-ІІІ ступенів
Керівник ШПК вчителів гуманітарного циклу
9
Свистун
Наталя Анатоліївна
Слав’янська СЗШ І-ІІІ ступенів
Вчитель української мови та літератури
10
Маслак Вікторія
Сергіївна
Межівська СЗШ І-ІІ ступенів  – АЛІ
Вчитель біології
11
Давиденко Євгенія
 Сергіївна
Райпільський ДНЗ
Вихователь
12
Порох Інна
 Василівна
Славянський ДНЗ №2
Вихователь
13
Бєлєвцева Людмила
 Іванівна
Миронівський НВК
Вихователь
14
Птиця Світлана
 Олександрівна
Межівський ДНЗ №2
Вихователь

Ми маємо справу з найскладнішим, неоціненним, найдорожчим, що є в житті, - з людиною.
Від нас, від нашого вміння, майстерності, мистецтва, мудрості залежить її життя, здоров’я, розум, характер, воля, громадянське й інтелектуальне обличчя,
її місце і роль у житті, її щастя.
В.О.Сухомлинський

1 . Вступ
Усім відомо, що учительська професія нелегка, і з кожним роком все ускладнюється та збільшується об’єм роботи. Тому  сьогоднішня тема «Успішний педагог» є однією із актуальних проблем в сучасній освіті. Адже тільки майстер може по-справжньому пізнати дитину, що є однією із найважливіших вимог В.О.Сухомлинського до педагогів,  пізнати цей «ніжний паросток, який стане могутнім деревом», цей «цілий світ, неповторний і своєрідний». «Щоб мати доступ до цього казкового палацу, ім’я якого – Дитинство, ви повинні перевтілитися, стати деякою мірою дитиною – лиш за цієї умови вам доступна буде мудра влада над людиною-дитиною», – навчав великий педагог.
Ми раді вас вітати на психолого-педагогічному занятті з елементами тренінгу «Успішний педагог». Сьогодні ми з вами  попрацюємо над розкриттям внутрішнього творчого потенціалу вчителя. Сподіваємося, що ви зможете просто розслабитись, відпочити і зарядитись позитивними емоціями (ознайомлення із завданнями).

2 . Вправа "Подарунок "
Учасники тренінгу розсідаються в коло, і психолог пропонує кожному учаснику по колу без слів за допомогою жестів, міміки, пози подарувати наступному учаснику подарунок. Той учасник, якому подарували подарунок, дякує і дарує свій подарунок наступному учасникові.

3 . Вправа "Мій стиль у професії" 
Група вчителів сідає в коло і психолог пропонує кожному висловити вітання групі, уявляючи, що перед ними не вчителі, а школярі. Привітання може виражатися словами: "Здрастуйте, діти!" Рекомендується при цьому підкріпити свою фразу жестом, позою, виразом обличчя. Після того, як усі учасники групи висловили свої вітання, проводиться загальне обговорення, на якому вчителі висловлюють враження як би з позиції дітей. Яке з вітань було найбільш відкритим і доброзичливим, чия фраза виступила ефективним стимулом до активної дії.
Необхідно відзначити, що проблема ефективного стилю педагогічної діяльності є актуальною не тільки для молодих вчителів, початківців, які тільки розпочали свою роботу в школі, а й для вчителів, що мають солідний стаж трудової діяльності та оперують сформованими навичками і автоматизмами в роботі, потребують оновлення і розширення свого арсеналу професійних засобів. Тут необхідно йти не по дорозі придушення власної індивідуальності, а шукати можливість найбільш повного і гармонійного розкриття у професії своїх можливостей і свого "Я".


4 . Вправа "Зустріч" (музичне оформлення для релаксації).
Мета вправи: активізація у присутніх дитячих спогадів, розвиток емоційного сприйняття, формування "комплексу дитячості".
Організація групового заняття здійснюється по типу медитативного сеансу. Вчителі зручно розсідаються на своїх місцях. Вони сідають півколом, а психолог встає перед ними.
Після заспокійливих слів: "Розслабтеся, сядьте вільніше, спокійно подихайте кілька хвилин і закрийте очі", психолог просить групу візуалізувати образи і картинки, які він буде словесно описувати. 
Далі він каже: "Уявіть, що зараз ви знаходитесь у себе вдома, в своєму будинку або квартирі. Ви сидите там, де зазвичай відпочиваєте, де вам особливо затишно і добре. Ви внутрішньо готуєтеся до зустрічі, важливої для вас. Ви зосереджені і уважні до самих себе.
А тепер ви подумки встаєте і йдете в напрямку до виходу. Відкриваєте двері і повільно спускаєтеся сходами. Виходите з затемненого під'їзду на вулицю в світлий простір літнього сонячного дня. На вулиці назустріч вам йде дитина. Вона наближається все ближче і ближче. Придивіться, ця дитина – ви самі, якою ви були, коли вчилися в початковій школі. Подивіться, як ця дівчинка (чи хлопчик) одягнена, який в неї вираз обличчя, настрій. Постарайтеся якомога більш докладно розглянути її. Задайте їй важливе для вас питання і постарайтеся почути від неї відповідь.
Після цього поверніться і повільно, не поспішаючи, повертайтеся в свою домівку, а потім сюди на заняття".

Загальне обговорення проводиться на основі наступних опорних питань: "Опишіть образ себе, яким ви були в дитинстві і який виник зараз у вашій внутрішній уяві"; "Яке питання ви задали і яку відповідь отримали?"; "Опишіть ваші переживання і враження".

5 . Вправа "Крокодил" (музичне оформлення).
Мета: формування груп.
Ведучий: «Зараз ви будете вільно ходити, просто ходити під музику і дивитися один на одного. Можете танцювати, розважатися і взагалі робити що хочете, однак у будь-який момент я можу зупинити музику і сказати: "У групи по п'ять!" - Або по три, або по сім. Так ось – вам треба опинитися саме в такій групі. Будь ласка, постарайтеся не залишитися поза заданої групи. І якщо в групі має бути шість чоловік, а у вас п'ять чи сім – ви із завданням не впоралися. Увага, ходимо!» 
Всі ходять, потім ведучий зупиняє музику, миттєві переміщення, присутні так чи інакше формують групи, і так кілька разів. Закінчується все тим, що ведучий називає цифри, що дорівнюють чисельності групи, поділеної на три, і через пару миттєвостей, тобто виключно бадьоро, група ділиться рівно на три частини. 

6. Вправа "Рішення конфліктних ситуацій".
Кожній групі пропонується конфліктна ситуація. Групі необхідно знайти конструктивне рішення конфліктної ситуації.
Група 1) У класі у дівчинки вкрали гаманець. Всі підозрюють одного і того ж учня. Дівчинка плаче, а однокласники – одні співчувають, інші вважають, що вона тюхтій і сама винна, треті пропонують обшукати підозрюваного учня. Як поводитися вчителю ?
Група 2) У класі – учень, який часто й подовгу хворіє, а тому не встигає. Вирішується питання про те, щоб залишити його на повторний рік навчання. Батьки просять не робити цього – хлопчик не винен у своїй хворобливості. Роль вчителя, класного керівника, завуча, директора в цій ситуації?
Група 3) Батьки першокласниці звернулися до директора з проханням перевести дитину в інший клас: щоранку сльози, дівчинка не хоче йти в школу – вона їй не подобається. Чому батьки звернулися саме до директора, а не спробували вирішити проблему з вчителем?

7. Гра «Робота над помилками» з проблеми «Оцінка – каральний меч чи засіб заохочення та мотивації?».
Ведучий: «Вам пропонуються кожному окреме завдання «стенограми» з аргументацією оцінок учнів учителями. Протягом практичної роботи Вам необхідно віднайти помилки, проаналізувати їх та запропонувати власну аргументацію оцінок».
 Матеріал-цитатник для рецензування
1 група
1. «Ти вивчив матеріал непогано, але протягом уроку поводився нечемно, тому отримуєш 9 балів замість 10 зароблених».
2. «Усі учні, які готували на сьогодні повідомлення, отримують найвищі бали».
3. «Усна відповідь Михайла була правильною, повною, послідовно і стисло викладеною, а до того ж вдало проілюстрованою прикладами. Вітаю з 11 балами».
4. «Іванов – 9 балів. Гарна, як завжди, робота, але ти припустився однієї орфографічної помилки і кількох самовиправлень. Розумію, це випадково, але все ж таки помилка. Сподіваюся, що це востаннє, хоча не помиляється лише той, хто нічого не робить».
5. «Олександре, цього разу в тебе лише 6 помилок. Це вдвічі менше, ніж минулого разу, з чим я тебе і вітаю. Додай ще тих зусиль – і подолаєш бар’єр низького рівня. Я в тебе вірю. А поки що – 3 бали».
6. «Сідай, 3 бали, як завжди».
2 група
1. «Матеріали повідомлення знайдені самостійно, творчо опрацьовані і креативно представлені. Байдужих не було, що означає – 12 балів!»
2. «Петренко, за роботу на уроці – 5 балів, Іванов – 7, Сидоров – 10».
3. «Євгеніє, з радістю поставила тобі за роботу 8 балів. Якщо і надалі зберігатимеш подібну активність на уроці і небайдужість до всього, що відбувається, дуже швидко прогресуватимеш. Саме цього від тебе й очікую».
4. «Оленко, тобі 10 балів. Молодчина!»
5. «Тобі, друже, 4 бали і не питай, чому. Це і так усім зрозуміло».
6. «А ти мене, Миколо, уже дістав. Давай щоденник, передам батькам привіт, щоб знали, чим займається їхній синок, поки вони йому гроші заробляють. Один бал».
3 група
1. «Усі, хто сьогодні працював біля дошки, отримують по 9 балів. Якби не були німими, мали б більше».
2. «За влучність, дотепність, лаконізм і обізнаність з предметом дискусії ти, Сергію, заслуговуєш 11 балів».
3. «Постав оцінку собі сам. Оціни сам себе, а я поставлю все, що захочеш».
4. «Відповідь не повна, хоч і проілюстрована частково прикладами, досить логічно викладена. 5 балів з тебе вистачить».
5. «Усе сказав, приклади навів, видно, що розумієш, але ж мова твоя – жахлива. Така засмічена і невиразна, що більше 5 балів за це базікання я не можу поставити».
6. «Краще, ніж минулого разу. Сідай. 10 балів твої».
7. «Сьогодні ти вивчила на 10 балів. Не чекала від тебе, не чекала. Мабуть, батьки щось пообіцяли за оцінку. Га?»
Проводиться обговорення. Необхідно звернути увагу на виконання педагогами Критеріїв оцінювання знань, умінь і навичок учнів та адаптацію учнів початкової і середньої ланки до навчання.

8 . Вправа ГОЛОВОЛОМКА «Це варто пам’ятати завжди».
Продовжуємо творчу роботу. Діти дуже люблять завдання на відповідність. Вам необхідно з’єднати частини речень, що є цікавими рекомендаціями Вам для подальшої роботи.
 Необхідно з’єднати частини речень, які стануть цікавими рекомендаціями Вам для подальшої роботи.
ПАМ’ЯТКА
для педагогів «Це варто пам’ятати завжди»
1. Дітей учить те, / що оточує.
2. Якщо дитину критикують, / вона вчиться осуджувати.
З. Якщо дитину часто висміюють, / вона вчиться бути несміливою.
4. Якщо з дитиною часто бувають поблажливими, / вона вчиться бути терплячою.
5. Якщо дитину часто хвалять, / вона вчиться оцінювати досягнення інших людей.
6. Якщо дитина живе з почуттям безпеки, / вона вчиться вірити.
7. Якщо дитині часто демонструвати ворожість, / вона вчиться битися.
8. Якщо дитину часто ганьблять, / вона почувається винною.
9. Якщо дитину часто підбадьорюють, / вона вчиться впевненості в собі.
10. Якщо з дитиною зазвичай бувають чесними, / вона вчиться справедливості.
11. Якщо дитину часто заохочують, / вона вчиться доброго до себе ставлення.
12. Якщо дитина живе в атмосфері дружби й почувається потрібною, / вона вчиться знаходити в цьому світі любов.
           9. Вправа "Подарунок "
Учасники тренінгу стають у коло, і психолог пропонує кожному учаснику подарувати наступному учаснику подарунок, передаючи м'ячик, але подарунок повинен бути емоційно забарвлений, наприклад: "Ольга Миколаївна, я дарую вам доброту, тому, що ми з вами добрі люди», а Ольга Миколаївна каже: «Я згодна або не згодна…» і дарує наступному учаснику подарунок у вигляді емоції, побажання ..."
Нехай життя дарує щастя й долю,
Душевну щедрість, доброту й любов.
Терпіння, працьовитість, силу й волю,
Поступливість і злагоду в усьому.
Дякую за увагу! 

10. Обмін думками, зауваження, побажання.
Побажання:
  1. Не втрачайте здатності зацікавити учнів і передбачати результати своєї взаємодії з ними.
  2. Не втрачайте людяності.
  3. Не втрачайте креативності, здатності до творчості.
  4. Постійно вдосконалюйте свою педагогічну майстерність.
  5. Завжди прагніть оригінальності і досконалості в роботі.
  6. Вмійте бачити й відчувати кожного учня, давати можливість дитині показати свої результати.
  7. Орієнтуйте свою роботу на майстерності, знаннях, інтуїції.
  8. Прагніть вдосконалення щомиті.
  9. Перетворюйте процес навчання на радість.
  10. Отримуйте професійне задоволення від праці.
  11. Упевненим кроком йдіть до своєї мети.
  12. Помічайте в собі найкраще!
  13. Приносьте людям радість і це зробить вас щасливим!
  14.  Не приховуйте своїх здібностей і можливостей. Даруйте їх!
«Людина лише тоді чогось досягає, коли вона сама вірить в свої сили». (Л. Фейербах)
11. Пропозиції у проект рішення конференції:
1. З метою розкриття внутрішнього творчого потенціалу вчителя за допомогою педагогічних та психологічних методик активізувати і зміцнювати довіру вчителя до самого себе, до власних бажань і потреб, розвивати індивідуальність, розширювати самосвідомість.
2. Щоб стати успішним педагогом вчителю необхідно відпрацювати засоби і способи ефективного індивідуального стилю професійної діяльності, визначити стиль поведінки, вивчити індивідуальні схильності до конфліктного поводження, навчитися приймати конструктивне рішення у конфліктних ситуаціях, підвищувати рівень самооцінки, формувати емоційно – позитивне ставлення до дітей, розвивати здатність до педагогічної рефлексії, аналізу і оцінки наслідків власних виховних впливів.
3. Віра вчителя в своїх учнів виражається в його очікуванні. Невисокі очікування свідчать про сумнів, високі – про упевненість в силах учнів. Коли Ви щиро демонструєте віру в здатності своїх учнів, то це дає їм більше сили, чим будь-які оцінки. Варто використовувати наступні вирази: «Ви з тих, хто може це здолати», «З твоїми здібностями це можна зробити краще». Але ніколи не говоріть: «Для тебе – і це не поганий результат».


Немає коментарів:

Дописати коментар