середу, 20 серпня 2014 р.

ПРОФІЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ФІЛОЛОГІЇ В ШКОЛІ. Презентація на районній підсумковій конференції в МАЛІ (червень 2014 року)



Мова є одним із найважливіших засобів профілізації старшокласників, оскільки вона є основою світогляду кожної особистості. Усі ланки середньої загальноосвітньої школи мають своїм завданням навчати і виховувати учнів. Старша ланка характеризується тим, що підсумовує та узагальнює весь навчально-виховний процес загальноосвітньої школи, формує цілісний світогляд і перспективи на майбутнє. Випускаючи старшокласників у життя, вона відповідає на духовні, соціальні, культурні, господарські запити суспільства, нації, держави, підготовку вихованців їх до життя і вселяє надію на краще майбутнє, яке випускники повинні створювати власними силами.
Слайд № 1 Межівська середня загальноосвітня школа І-ІІІ ст. № 2 працює і реалізує науково-методичний проект «Креативна освіта для розвитку інноваційної особистості в умовах школи життєтворчості».
Слайд № 2 Специфікою діяльності нашого навчального закладу є профільне навчання у старшій школі – філологічний напрям, профіль української філології. Профільне навчання має свої переваги:

-                     обізнаність з філологічною галуззю;

-           поглиблене вивчення навчальних предметів української мови, української літератури, світової літератури.
Слайд № 3 Профільними дисциплінами у старшій школі є українська мова та література, світова література, допрофільне навчання у 8-9 класах включає в себе факультативи українознавство (5-6 кл.), практикум з правопису української мови (8-9 кл.). Творчо – розвивальні підструктури профільного навчання у закладі представлені роботою гуртка «Мовознавці», співпрацею школи з МАН та шкільним науковим товариством «Еврика».
Слайд № 4 Пріоритетні напрямки роботи профільного навчання  це, безумовно, формування основних компетентностей, які дозволяють, враховуючи індивідуальні особливості, орієнтуватися на майбутню професійну діяльність. Змістом роботи є поглиблення знань з рідної мови, підвищення грамотності учнів, розвиток творчих здібностей, розширення лінгвістико-літературного кругозору.
Слайд № 5 Метою філологічного профілю є досконале володіння українською мовою та літературою в усіх сферах суспільного життя, розвиток інтелектуально-креативних здібностей, виховання потреби безперервно вдосконалювати власне мовлення тощо».
Слайд № 6  Форми роботи
Слайд № 7 Програми з української мови, української літератури, світової літератури для профільного навчання учнів 10-11 класів (філологічний напрям, профіль – українська філологія) затверджені наказом  Міністерства освіти і науки України від 28.10.2010 № 1021,  розроблені з урахуванням положень Закону України “Про загальну середню освіту”, Державного стандарту базової та повної загальної середньої освіти, Концепції профільного навчання в старшій школі,  Типового навчального плану загальноосвітніх навчальних закладів (філологічний напрям), програми "Українська мова. 5–11 класи", Загальноєвропейських рекомендацій з мовної освіти.
Програма факультативного курсу «Практикум з правопису української мови» для 8-9 класів рекомендована листом Міністерства освіти і науки України від 05.07.2006 № 1/11- 3715.
Програма факультативного курсу «Українознавство» для 5-6 класів затверджена Вченою радою Науково-дослідного інституту українознавства МОН України (протокол № 6 від 19.05.2008).
Слайд № 8 Реалізація завдань програми профільного навчання.
Слайд № 9 Вчителями української мови та літератури розроблений проект «Вінок Кобзаревої слави», присвячений 200-річчю від дня народження Т.Г.Шевченка. Цей проект включає в себе різноманітні заходи…(на  слайдах).
Слайд № 14 Очікувані результати.
-                     Отримання цілісної системи знань для подальшої професійної самореалізації
-                     Поглиблення художнього сприйняття учнями літературних творів.
-                     Розвиток творчих та художньо-естетичних здібностей.

ПРЕЗЕНТАЦІЯ до виступу та БЮЛЕТЕНЬ ШПЦК розміщені на сторінці ШПК суспільно-гуманітарного циклу на сайті школи
http://mezhovash2.klasna.com/uk/site/shpk-suspilno-gumanitarno.html

День Європи в школі



На виконання доручення Прем'єр-міністра України від 23.04.2014 №15091/22/1-13 до листа МЗС від 14.04.2014 № 311/13-800-600, відповідно до проекту Плану заходів з відзначення Дня Європи в Україні у 2014 році 13-18 травня 2014 року на державному рівні було проведено заходи по відзначенню Дня Європи в закладі:
1. Віртуальна екскурсія "Визначні місця Європи" (8-11 класи).
2. Перегляд відеофільмів "Країни ЄС" (5-7 класи).
3. Круглий стіл "Європейські цінності та українська молодь"(9-11 класи).
4. Вікторина на тему "Європейське мистецтво" (9-11 класи).
5. Представлення презентацій "Європейський союз" (7-8 класи).

"Танцю, до тебе прагну серцем і душею"



14 травня 20014 року в школі на високому рівні було проведено свято-змагання зі спортивного танцю. До цього свята готувалися всі класи, представники яких продемонстрували свої вміння та навички.
На святі були присутні гості: директорка КПНЗ "Межівський районний будинок дитячої та юнацької творчості" Черепаха Олена Володимирівна та представник МРДЮСШ Ткаченко Галина Мустафівна.
В рамках свята були проведені виступи класів і додаткові конкурси.

Актуальний Вільям Шекспір



24 квітня 2014 року в школі проведено інтегрований позакласний захід, присвячений 450 річниці з дня народження великого майстра поезії та драматургії.
Сьогодні літературна гостина знову відкрила свої двері. Цього разу шанувальники творчості Вільяма Шекспіра зібралися, щоб відзначити його 450-й день народження.
Учні 9А класу представили створений ними міні-проект «Актуальний Вільям Шекспір», мета якого, створити свою уяву про автора на основі власних почуттів, розкрити ідейно-художній зміст творів англійського письменника та знайти віддзеркалення свого Я в образах творів Вільяма Шекспіра.
На заході учні переглянули відеоролик «Вільям Шекспір», виконання сонетів Аланом Рікманом, групою БІ-2, Мікаелом Таривердієвим, також підготовлені учні декламували сонети англійською, російською та українською мовами (Добжанська Анна, Птиця Оксана, Птиця Анастасія, Калько Юлія, Сергієнко Анастасія, Хуторна Євгенія, Емексузян Петрос, Будагов Руслан, Куценко Тетяна, Сергієнко Анна). Танець Ромео і Джульєтти у виконанні Штаби Максима та Охрицької Аліни, уривок з трагедії «Гамлет» у виконанні Бондаренко Вікторії та Климова Івана, пісня «Ти моя любов» (англійською мовою), яку заспівав Горшков Денис, викликами задоволення та захоплення всіх присутніх. Дуже сподобалась дітям малюнків із зображенням головних героїв творів В.Шекспіра.
Для проведення заходу в тісній співпраці об’єдналися вчителі: англійської мови (Столярова Любов Федорівна), світової літератури (Плахотнік Ольга Миколаївна), образотворчого мистецтва (Малинська Світлана Володимирівна) та історії (Малинський Олег Валентинович).



Сценарій заходу розміщений на сторінці ШПК суспільно-гуманітарного циклу на сайті школи
http://mezhovash2.klasna.com/uk/site/shpk-suspilno-gumanitarno.html

Тиждень з охорони праці та безпеки життєдіяльності в школі



З 14 по 18 квітня в школі проводився тиждень з охорони праці та безпеки життєдіяльності.
На виконання Законів України «Про охорону праці», «Про пожежну безпеку», «Про дорожній рух», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про правові засади цивільного захисту», «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку», а також з метою створення безпечних і нешкідливих умов навчання, праці та профілактики травматизму учасників навчально-виховного процесу у школі з 14 по 18 квітня 2014 року був проведений Тиждень з охорони праці та безпеки життєдіяльності.
Протягом тижня проведено:
- практичне заняття з учнями 7 класу по моделюванню ситуації евакуації з класу та школи;
- заняття з учнями 8 класу «Основні принципи порятунку та захисту людей. Перша допомога при незвичайних ситуаціях»;
- практичне заняття з учнями 11 класу з медико-санітарної підготовки «Види кровотечі та способи їх зупинення»;
- відпрацювання з учнями 10 класу заходів по ліквідації наслідків зараження. Дезактивізація, дегазація, дезінфекція;
- відпрацювання алгоритму дії після виклику служби захисту (практична робота у 5 класі);
- практичне заняття з санпостом та сандружиною по наданню першої долікарської допомоги;
- бесіди з учнями по охороні праці та безпеці життєдіяльності;
- 16 квітня 2014 року проведено тренування з евакуації, під час якого всі учасники навчально-виховного процесу вклалися в норматив часу та продемонстрували належну підготовку.